16. LISTOPAD - SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA

 Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj svakog sata umre jedna osoba, odnosno 24 osobe dnevno te 9000 naših sugrađana godišnje. Crni scenariji može se izbjeći poznavanjem postupka oživljavanja, stoga Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) podsjeća na važnost edukacije i predstavlja redizajnirani letak o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

 
Svjetski dan oživljavanja koji svake godine obilježavamo 16. listopada prilika je da iznova osvijestimo ozbiljnost i težinu problema iznenadnog srčanog zastoja te naglasimo učinkovitost brze intervencije i rane defibrilacije. Intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava se na više od 50 posto, stoga je ključno da s postupkom oživljavanja započnu neposredni očevici.
 
Kako bi potaknuo građane na odgovorno ponašanje i spriječio loš ishod iznenadnog srčanog zastoja te doprinio sigurnosti zajednice, HZHM je u suradnji s Ministarstvom zdravstva još 2013. godine pokrenuo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život" u sklopu kojeg provodi edukaciju građana za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja. Pri tom intenzivno surađuje sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, a posljednju edukaciju održao je u lipnju ove godine. Znanje i vještine postupka vanjske masaže srca i umjetnog disanja uz primjenu AVD uređaja polaznicima edukacije daju samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi život drugoj osobi.
 
AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. HZHM kontinuirano radi na povećanju dostupnosti AVD uređaja i vodi registar onih uređaja koji su u Hrvatskoj uključeni u program javno dostupne rane defibrilacije. Njihove lokacije mogu se pronaći u Mreži AVD uređaja.
 
Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje pa se tako događa i u uvjetima pandemije izazvane novim koronavirusom. Osobi koja ga je doživjela na siguran način može se pomoći pridržavajući se preporuka Europskog vijeća za reanimaciju o oživljavanju u vrijeme pandemije. Prema tim preporukama, potrebno je za vrijeme izvođenja postupka oživljavanja nositi masku te maskom ili tkaninom pokriti usta unesrećenoj osobi. Disanje je potrebno provjeriti promatranjem prsnog koša, a nakon postupka oživljavanja nužno je provesti higijenu ruku.
 
Izvor: https://www.hzhm.hr/aktualno/novosti/svjetski-dan-ozivljavanja-pokreni-srce-spasi-zivot

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Obilježili smo 30.04. - Nacionalni dan HMS

30.04. obilježili smo Nacionalni dan HMS!

Detaljnije

Obavjesti

Donacija sanitetskog vozila zatvorskom sustavu

 

Detaljnije

Obavjesti

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE U KOJOJ JE ZNAČAJNU ULOGU IMALA HITNA MEDICINSKA POMOĆ KARLOVAC

 

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Osoba bez svijesti

Besvjesno stanje je stanje u kojem unesrećeni ne reagira na vanjske podražaje, ali diše i srce mu radi.

Detaljnije

Konvulzije u djece

 Kod male djece napadaji grčeva (konvulzije) najčešće se javljaju kod stanja praćenih povi&s

Detaljnije

Krvarenje

 Krvarenje znači izlijevanje krvi iz krvne žile oštećene ozljedom ili bolešću. Ima vi&

Detaljnije

Hipoglikemija

Hipoglikemija je iznenadni pad razine šećera u krvi ispod vrijednosti koja omogućava normalno funkcioniranje

Detaljnije

Glavobolja

Glavobolja je problem s kojim se članovi tima hitne medicinske službe često susreću. Može biti KRONIČNA

Detaljnije

Konvulzije u odraslih

 Konvulzije su nenamjerne mišićne kontrakcije koje traju određeno vrijeme. Nakon toga slijedi razdoblje

Detaljnije