Međunarodni dan Civilne zaštite

 Slavonski Brod 27. veljače 2019. – U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj 1. ožujka, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave održana Svečana sjednica stožera CZ Brodsko-posavske županije.

Načelnik županijskog Stožera CZ i zamjenik župana BPŽ Stjepan Bošnjaković prezentirao je provedeni projekt JENTRAP u sklopu kojega je Brodsko-posavska županija vodeći prijavitelj projekta: „Zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save – JENTRAP” čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine i završena 8.9.2018. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također su sudjelovali CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR, a sufinanciran je u iznosu od 80 %, od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt je financiran iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 % sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.

Opći cilj projekta je postići transnacionalnu spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Specifični ciljevi projekta su: podržati djelotvornu pripravnost kriznih stožera za opasnost od poplava u Brodsko-posavskoj županiji i općini Šabac te podržati zajedničke poboljšane mjere sigurnosti i zaštite okoliša te sustav ranog upozorenja za površinske vode.

Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.

Najavljen je i projekt JENTRAP 2 u sklopu kojega će Brodsko-posavska županija provoditi sličan projekt s ciljem sprečavanja poplava sa susjednom BiH, a na današnjem sastanku potpisan je i Sporazum o sufinanciranju opremanja i osposobljavanja specijalističkih postrojbi civilne zaštite Brodsko-posavske županije za razdoblje 2019. – 2021. godine između Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške.

Na platou ispred zgrade Brodsko-posavske županije prikazan je dio opreme koji koriste postrojbe sustava Civilne zaštite.

IZVOR SLUŽBENA STRANICA ŽUPANIJE BRODSKO-POSAVSKE

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Nacionalni dan HMS 2023

 Povodom

Detaljnije

Obavjesti

INOVATIVNI PROJEKTI ZA OSNAŽIVANJE HITNE MEDICINE

 

Detaljnije

Obavjesti

Obilježili smo 30.04. - nacionalni dan HMS

 30.04.2022.

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Akutno trovanje alkoholom

Simptomi variraju ovisno o količini uzetog alkohola. Konzumacija alkohola u manjoj količini dovodi osobu u blago pr

Detaljnije

Bol u prsima

 Bol u prsima je često obilježje mnogih stanja koja mogu biti povezana sa srcem , ali se bol u prsištu

Detaljnije

Strujni udar

 Strujni udar može izazvati opekline kože i dubljih tkiva uključujući mišiće i živce. Kako strujni

Detaljnije

Opekline

Opekline nastaju u različitim nesrećama i mogu biti udružene s drugim ozljedama ili prethodno postojećim medicins

Detaljnije

Vaginalno krvarenje - ginekološki uzroci

 Vaginalno krvarenje koje nije menstrualno krvarenje izaziva zabrinutost kod žena. Pozivi upućeni hitn

Detaljnije

Kratkotrajan gubitak svijesti - Sinkopa

 Sinkopa je prolazni gubitak svijesti , a posljedica je iznenadnog pada tlaka i smanjenog protoka krvi kroz moz

Detaljnije