Međunarodni dan Civilne zaštite

 Slavonski Brod 27. veljače 2019. – U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj 1. ožujka, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave održana Svečana sjednica stožera CZ Brodsko-posavske županije.

Načelnik županijskog Stožera CZ i zamjenik župana BPŽ Stjepan Bošnjaković prezentirao je provedeni projekt JENTRAP u sklopu kojega je Brodsko-posavska županija vodeći prijavitelj projekta: „Zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save – JENTRAP” čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine i završena 8.9.2018. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također su sudjelovali CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR, a sufinanciran je u iznosu od 80 %, od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt je financiran iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 % sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.

Opći cilj projekta je postići transnacionalnu spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Specifični ciljevi projekta su: podržati djelotvornu pripravnost kriznih stožera za opasnost od poplava u Brodsko-posavskoj županiji i općini Šabac te podržati zajedničke poboljšane mjere sigurnosti i zaštite okoliša te sustav ranog upozorenja za površinske vode.

Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.

Najavljen je i projekt JENTRAP 2 u sklopu kojega će Brodsko-posavska županija provoditi sličan projekt s ciljem sprečavanja poplava sa susjednom BiH, a na današnjem sastanku potpisan je i Sporazum o sufinanciranju opremanja i osposobljavanja specijalističkih postrojbi civilne zaštite Brodsko-posavske županije za razdoblje 2019. – 2021. godine između Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške.

Na platou ispred zgrade Brodsko-posavske županije prikazan je dio opreme koji koriste postrojbe sustava Civilne zaštite.

IZVOR SLUŽBENA STRANICA ŽUPANIJE BRODSKO-POSAVSKE

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Obilježavanje Nacionalnog dana HMS u Zavodu

 Povodom

Detaljnije

Obavjesti

30.04. - Nacionalni dan HMS

 Svim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i svim djelatnicima HMS želimo sretan nj

Detaljnije

Obavjesti

Zavodu isporučena zaštitna oprema!

 14.04.2020. godine Zavodu je isporučena zaštitna oprema iz zaliha Nacionalnog stožera RH. Ov

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Trovanje ugljičnim monoksidom

 Ugljični monoksid ili CO je bezbojni plin bez mirisa i okusa. Važno je kontrolirati prisutnost CO u na&scaron

Detaljnije

Šok

Šok je teško i za život opasno stanje poremećene cirkulacije krvi. Šok se dije

Detaljnije

Smrzotine

Smrzotine (ozebline) su lokalna akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva uzrokovana dugotra

Detaljnije

Opekline

Opekline nastaju u različitim nesrećama i mogu biti udružene s drugim ozljedama ili prethodno postojećim medicins

Detaljnije

Krvarenje iz probavnog sustava

Krvarenje iz probavnog sustava je često hitno medicinsko stanje. Krvarenje iz probavnog sustava može trajati duže

Detaljnije

Konvulzije u djece

 Kod male djece napadaji grčeva (konvulzije) najčešće se javljaju kod stanja praćenih povi&s

Detaljnije