Obilježavanje Nacionalnog dana HMS u Zavodu

 Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. održala je videokonferenciju s djelatnicima HMS-a iz svih dijelova Hrvatske, a istoj su se pridružili ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH Damir Trut te prigodnim obraćanjem čestitali hitnjacima njihov dan.

Na videokonferenciji su razmijenjena iskustva o dosadašnjem odgovoru sustava HMS-a na pandemiju izazvanu koronavirusom te dogovorene daljnje aktivnosti i obveze djelatnika HMS-a tijekom postupnog relaksiranja mjera Stožera civilne zaštite RH kako bi se nastavilo nesmetano pružanje hitne medicinske skrbi potrebitima, a pri tom maksimalno zaštitilo i hitne pacijente i zdravstvene djelatnike. „Hitna medicina je dinamična struka koja je bila dodatno opterećena u vrijeme koronavirusa jer su radnici na teren nekad morali izlaziti s punom zaštitnom opremom u kojoj nije lako raditi. Znam i da je bilo vruće, znam i da su ostajali tragovi na licu od maski po sat-dva“, istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva te zahvalio djelatnicima HMS-a na dodatnom trudu koji su uložili u borbi protiv pandemije, ali i na osjećaju sigurnosti koji svojim radom omogućavaju svim građanima.

„U ovim epidemiološki izazovnim vremenima od vas očekujem odgovornost i profesionalnost koju ste dosad već mnogo puta pokazali u svom predanom radu, ali i tražim da nastavite pružati svoj maksimum pri svakom zaprimljenom pozivu u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici, pri svakoj intervenciji i pri svakom zbrinjavanju pacijenta u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu“, poručila je djelatnicima HMS-a tom prigodom prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te ih pozvala da i dalje ustrajno rade na unaprjeđenju svojih znanja i vještina kako bi zajednički osigurali kvalitetnu zdravstvenu skrb svim hitnim pacijentima.

Ukupno 4 047 djelatnika HMS-a svakodnevno skrbi o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2019. godine djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su preko 348 tisuća intervencija na terenu i 424 tisuće intervencija u ambulantama HMS-a, dok su djelatnici bolničkog HMS-a zbrinuli gotovo 600 tisuća pacijenata što ukupno čini gotovo milijun i pol intervencija. U proteklih mjesec dana, izvanbolnički HMS imao je 42 607 intervencija, od čega se 4 694 odnose na intervencije i prijevoze vezane za sumnju na bolest COVID-19, osobe u samoizolaciji i potvrđene slučajeve COVID-19. U istom tom razdoblju bolnički HMS zbrinuo je gotovo 5 000 pacijenata čije je zdravstveno stanje upućivalo na infekciju COVID-19. Uz hitne pozive, medicinski dispečeri zaprimili su i 25 966 nehitnih poziva te pozivatelje savjetovali što učiniti i kome se obratiti za pomoć kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika izvanbolničkog i bolničkog HMS-a koji su prva i najvažnija karika u lancu zbrinjavanja hitnih pacijenata i odgovora zdravstvenog sustava.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a svake se godine održava u drugom gradu te tom prilikom djelatnici HMS-a nizom edukacijskih programa nastoje građane upoznati s jednostavnim postupcima pružanja pomoći i ispravnim postupcima pozivanja HMS-a kojima mogu pridonijeti boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe. Nažalost, uslijed pandemije takvu manifestaciju ove godine nismo mogli organizirati pa ovim putem pozivamo sve građane da preuzmu naš letak Hitna medicinska služba i dodatno se informiraju o načinima postupanja u hitnim slučajevima.(izvor:HZHM)

Osim sudjelovanja na videokonferenciji djelatnici Zavoda ugostili su župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića i zamjenika Damira Mirkovića koju su nas posjetili nakon sjednice Stožera civilne zaštite BPŽ. Ovom prilikom detaljnije su ih upoznali sa trenutnom organizacijom rada i izazovima u svakodnevnom radu. Predstavnici BPŽ čestitali su nacionalni dan HMS svim hitnjacima i poželjeli im uspjeh u radu.

 

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Obilježili smo 30.04. - Nacionalni dan HMS

30.04. obilježili smo Nacionalni dan HMS!

Detaljnije

Obavjesti

Donacija sanitetskog vozila zatvorskom sustavu

 

Detaljnije

Obavjesti

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE U KOJOJ JE ZNAČAJNU ULOGU IMALA HITNA MEDICINSKA POMOĆ KARLOVAC

 

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Ugriz zmije

Red zmija pripada redu gmazova.U našim krajevima najčešće susrećemo poskoka i riđovku. Dio ljudi dr

Detaljnije

Astma u djece

Kad ćete posumnjati da dijete ima astmu? Dijete može osjećati otežano disanje i zaduhu, š

Detaljnije

Trovanje ugljičnim monoksidom

 Ugljični monoksid ili CO je bezbojni plin bez mirisa i okusa. Važno je kontrolirati prisutnost CO u na&scaron

Detaljnije

Liječenje boli u djece

LIJEČENJE BOLI U DJECE Bol je jedan od prvih simptoma bolesti koji se javlja . Može biti AKUTNA – nag

Detaljnije

Smrzotine

Smrzotine (ozebline) su lokalna akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva uzrokovana dugotra

Detaljnije

Strujni udar

 Strujni udar može izazvati opekline kože i dubljih tkiva uključujući mišiće i živce. Kako strujni

Detaljnije