Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

 Svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka danas je završilo središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) kojim se, već sedmu godinu zaredom, nastoji senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. „Izražavam vam zahvalnost za sve ono što svakog dana i svake noći činite za spašavanje i pomaganje bolesnima i ozlijeđenima u RH“, rekao je tom prigodom izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva Milan Kujundžić te istaknuo zadovoljstvo trenutnim stanjem u HMS-u.


Svoj dan danas je proslavilo gotovo 4.000 djelatnika HMS-a, a veliko priznanje i značajnu podršku dali su im još izaslanik predsjednice RH Alen Ružić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat te brojni drugi gosti.


„Kontinuiranim radom HZHM je postavio dobre temelje za daljnji razvoj i dodatne pozitivne iskorake u sustavu, a nastojat ćemo i dalje proaktivno i strateški razvijati sustav hitne medicine s fokusom na promjene koje će cjelokupni sustav učiniti još kvalitetnijim“, istaknula je ravnateljica HZHM-a Maja Grba-Bujević. Naglasila je važnost sustavne edukacije djelatnika HMS-a koju HZHM provodi kroz projekte Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine i e-Usavršavanje te nužnost uspostave pomorskog i helikopterskog HMS-a. „Potrebno je uvesti promjene u organizaciji rada svih dionika primarne zdravstvene zaštite kako bi se HMS-u omogućilo brzo djelovanje u hitnim slučajevima“, dodala je ravnateljica HZHM-a te navela da se problem sve većeg nedostatka liječnika u HMS-u može riješiti prvenstveno proširivanjem ovlasti medicinskim sestrama i tehničarima te primjenom telemedicine.


Prema podacima HZHM-a prošle je godine izvanbolnički HMS imao ukupno 795.366 intervencija, dok je bolnički HMS zbrinuo 689.014 pacijenata. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika HMS-a koji su, stoga, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a započeli edukacijskim programima za građane. Svi zainteresirani građani razgledali su vozila i opremu HMS-a te se upoznali s djelokrugom rada HMS-a, kao i s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu „kupiti vrijeme“ ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima HMS-a i tako doprinijeti njenom boljem zdravstvenom ishodu.


Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima. Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održalo se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Izvor Hrvatski zavod za hitnu medicinu. link

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Obilježavanje Nacionalnog dana HMS u Zavodu

 Povodom

Detaljnije

Obavjesti

30.04. - Nacionalni dan HMS

 Svim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i svim djelatnicima HMS želimo sretan nj

Detaljnije

Obavjesti

Zavodu isporučena zaštitna oprema!

 14.04.2020. godine Zavodu je isporučena zaštitna oprema iz zaliha Nacionalnog stožera RH. Ov

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Vaginalno krvarenje - ginekološki uzroci

 Vaginalno krvarenje koje nije menstrualno krvarenje izaziva zabrinutost kod žena. Pozivi upućeni hitn

Detaljnije

Šok

Šok je teško i za život opasno stanje poremećene cirkulacije krvi. Šok se dije

Detaljnije

Konvulzije u odraslih

 Konvulzije su nenamjerne mišićne kontrakcije koje traju određeno vrijeme. Nakon toga slijedi razdoblje

Detaljnije

Moždani udar

Moždani udar je brzi gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoka krvi u mozak. Najče

Detaljnije

Opekline

Opekline nastaju u različitim nesrećama i mogu biti udružene s drugim ozljedama ili prethodno postojećim medicins

Detaljnije

Liječenje boli u djece

LIJEČENJE BOLI U DJECE Bol je jedan od prvih simptoma bolesti koji se javlja . Može biti AKUTNA – nag

Detaljnije