Objavljen novi broj časopisa HMS

 Novi broj časopisa Hitna medicinska služba donosi rezime događanja iz područja hitne medicine u proteklih godinu dana. Dok tiskana izdanja putuju prema svojim čitateljima, preuzmite i čitajte digitalno izdanje časopisa Hitna medicinska služba.

Pandemija bolesti COVID-19 sveprisutna je tema u globalnim okvirima pa je tako i u fokusu našeg trinaestog izdanja časopisa. Kakvu epidemiološku sliku Hrvatske možemo očekivati, kako razlikovati zarazu novim koronavirusom od prehlade i gripe i što će biti prekretnica u odgovoru na pandemiju otkrio nam je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. Glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Zagreb Katarina Maršić, mag. med. techn. upoznala nas je s njihovom organizacijom rada u ovim epidemiološki izazovnim vremenima i povjerila nam s kakvim problema se pri tom susreću.

Maja Dragosavac, dipl. pol., voditeljica Službe za projekte, razvoj i zdravstvene tehnologije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) najavila je realizaciju projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, ali i drugih inovativnih projekata HZHM-a. Kako sredstvima Europske unije unaprijediti kvalitetu i učinkovitost izvanbolničke hitne medicinske službe na lokalnoj razini, doznajte u intervjuu s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjanom Hanžeković, dipl. oec.

U našim redovitim rubrikama Karijere i Ljudi predstavljamo vam karizmatičnu liječnicu s preko 30 godina radnog staža u hitnoj medicini - Jasnu Janeš-Kovačević iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te Marija Boića, vrijednog hitnjaka i nagrađivanog fotografa iz Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Donosimo i razgovor s voditeljem Edukacijsko-simulacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, medicinskim tehničarom Miljenkom Gvožđakom, ali i mnogo drugih zanimljivosti.

 

izvor:www.hzhm.hr

Zadnje obavjesti

Obavjesti

INOVATIVNI PROJEKTI ZA OSNAŽIVANJE HITNE MEDICINE

 

Detaljnije

Obavjesti

Obilježili smo 30.04. - nacionalni dan HMS

 30.04.2022.

Detaljnije

Obavjesti

10 godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije

 [10 GODINA ZA

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Moždani udar

Moždani udar je brzi gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoka krvi u mozak. Najče

Detaljnije

Konvulzije u djece

 Kod male djece napadaji grčeva (konvulzije) najčešće se javljaju kod stanja praćenih povi&s

Detaljnije

Znakovi smrti

Smrt je prestanak svih bioloških funkcija koje definiraju živi organizam. Znakove smrti dijelimo na r

Detaljnije

Toplinski udar

Klasični toplinski udar nastaje zbog vrlo visokih vanjskih temperatura. Podložniji su mu kronični bolesnici, pret

Detaljnije

Hipoglikemija

Hipoglikemija je iznenadni pad razine šećera u krvi ispod vrijednosti koja omogućava normalno funkcioniranje

Detaljnije

Povišeni krvni tlak (Hipertenzija)

 Hipertenzija je bolest pri kojoj je krvni tlak u arterijama povišen. Uslijed ovog povišenja, a ka

Detaljnije