Objavljen novi broj časopisa HMS

 Novi broj časopisa Hitna medicinska služba donosi rezime događanja iz područja hitne medicine u proteklih godinu dana. Dok tiskana izdanja putuju prema svojim čitateljima, preuzmite i čitajte digitalno izdanje časopisa Hitna medicinska služba.

Pandemija bolesti COVID-19 sveprisutna je tema u globalnim okvirima pa je tako i u fokusu našeg trinaestog izdanja časopisa. Kakvu epidemiološku sliku Hrvatske možemo očekivati, kako razlikovati zarazu novim koronavirusom od prehlade i gripe i što će biti prekretnica u odgovoru na pandemiju otkrio nam je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. Glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Zagreb Katarina Maršić, mag. med. techn. upoznala nas je s njihovom organizacijom rada u ovim epidemiološki izazovnim vremenima i povjerila nam s kakvim problema se pri tom susreću.

Maja Dragosavac, dipl. pol., voditeljica Službe za projekte, razvoj i zdravstvene tehnologije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) najavila je realizaciju projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, ali i drugih inovativnih projekata HZHM-a. Kako sredstvima Europske unije unaprijediti kvalitetu i učinkovitost izvanbolničke hitne medicinske službe na lokalnoj razini, doznajte u intervjuu s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjanom Hanžeković, dipl. oec.

U našim redovitim rubrikama Karijere i Ljudi predstavljamo vam karizmatičnu liječnicu s preko 30 godina radnog staža u hitnoj medicini - Jasnu Janeš-Kovačević iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te Marija Boića, vrijednog hitnjaka i nagrađivanog fotografa iz Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Donosimo i razgovor s voditeljem Edukacijsko-simulacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, medicinskim tehničarom Miljenkom Gvožđakom, ali i mnogo drugih zanimljivosti.

 

izvor:www.hzhm.hr

Zadnje obavjesti

Obavjesti

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE U KOJOJ JE ZNAČAJNU ULOGU IMALA HITNA MEDICINSKA POMOĆ KARLOVAC

 

Detaljnije

Obavjesti

Čestitka

Zavod za hitnu medic

Detaljnije

Obavjesti

Objavljen novi broj časopisa HMS

 Novi bro

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Liječenje boli u djece

LIJEČENJE BOLI U DJECE Bol je jedan od prvih simptoma bolesti koji se javlja . Može biti AKUTNA – nag

Detaljnije

Osoba bez svijesti

Besvjesno stanje je stanje u kojem unesrećeni ne reagira na vanjske podražaje, ali diše i srce mu radi.

Detaljnije

Konvulzije u djece

 Kod male djece napadaji grčeva (konvulzije) najčešće se javljaju kod stanja praćenih povi&s

Detaljnije

Panični poremećaj

Panični poremećaj obilježen je napadima jakog straha i prisutnosti tjelesnih simptoma. Neurotični panič

Detaljnije

Kratkotrajan gubitak svijesti - Sinkopa

 Sinkopa je prolazni gubitak svijesti , a posljedica je iznenadnog pada tlaka i smanjenog protoka krvi kroz moz

Detaljnije

Strujni udar

 Strujni udar može izazvati opekline kože i dubljih tkiva uključujući mišiće i živce. Kako strujni

Detaljnije