Objavljen novi broj časopisa HMS

 Novi broj časopisa Hitna medicinska služba donosi rezime događanja iz područja hitne medicine u proteklih godinu dana. Dok tiskana izdanja putuju prema svojim čitateljima, preuzmite i čitajte digitalno izdanje časopisa Hitna medicinska služba.

Pandemija bolesti COVID-19 sveprisutna je tema u globalnim okvirima pa je tako i u fokusu našeg trinaestog izdanja časopisa. Kakvu epidemiološku sliku Hrvatske možemo očekivati, kako razlikovati zarazu novim koronavirusom od prehlade i gripe i što će biti prekretnica u odgovoru na pandemiju otkrio nam je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. Glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Zagreb Katarina Maršić, mag. med. techn. upoznala nas je s njihovom organizacijom rada u ovim epidemiološki izazovnim vremenima i povjerila nam s kakvim problema se pri tom susreću.

Maja Dragosavac, dipl. pol., voditeljica Službe za projekte, razvoj i zdravstvene tehnologije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) najavila je realizaciju projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, ali i drugih inovativnih projekata HZHM-a. Kako sredstvima Europske unije unaprijediti kvalitetu i učinkovitost izvanbolničke hitne medicinske službe na lokalnoj razini, doznajte u intervjuu s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjanom Hanžeković, dipl. oec.

U našim redovitim rubrikama Karijere i Ljudi predstavljamo vam karizmatičnu liječnicu s preko 30 godina radnog staža u hitnoj medicini - Jasnu Janeš-Kovačević iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te Marija Boića, vrijednog hitnjaka i nagrađivanog fotografa iz Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Donosimo i razgovor s voditeljem Edukacijsko-simulacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, medicinskim tehničarom Miljenkom Gvožđakom, ali i mnogo drugih zanimljivosti.

 

izvor:www.hzhm.hr

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Obilježili smo 30.04. - Nacionalni dan HMS

30.04. obilježili smo Nacionalni dan HMS!

Detaljnije

Obavjesti

Donacija sanitetskog vozila zatvorskom sustavu

 

Detaljnije

Obavjesti

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE U KOJOJ JE ZNAČAJNU ULOGU IMALA HITNA MEDICINSKA POMOĆ KARLOVAC

 

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Osoba bez svijesti

Besvjesno stanje je stanje u kojem unesrećeni ne reagira na vanjske podražaje, ali diše i srce mu radi.

Detaljnije

Opekline

Opekline nastaju u različitim nesrećama i mogu biti udružene s drugim ozljedama ili prethodno postojećim medicins

Detaljnije

Strujni udar

 Strujni udar može izazvati opekline kože i dubljih tkiva uključujući mišiće i živce. Kako strujni

Detaljnije

Bol u prsima

 Bol u prsima je često obilježje mnogih stanja koja mogu biti povezana sa srcem , ali se bol u prsištu

Detaljnije

Moždani udar

Moždani udar je brzi gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoka krvi u mozak. Najče

Detaljnije

Krvarenje

 Krvarenje znači izlijevanje krvi iz krvne žile oštećene ozljedom ili bolešću. Ima vi&

Detaljnije