Objavljen novi broj časopisa HMS

 Novi broj časopisa Hitna medicinska služba donosi rezime događanja iz područja hitne medicine u proteklih godinu dana. Dok tiskana izdanja putuju prema svojim čitateljima, preuzmite i čitajte digitalno izdanje časopisa Hitna medicinska služba.

Pandemija bolesti COVID-19 sveprisutna je tema u globalnim okvirima pa je tako i u fokusu našeg trinaestog izdanja časopisa. Kakvu epidemiološku sliku Hrvatske možemo očekivati, kako razlikovati zarazu novim koronavirusom od prehlade i gripe i što će biti prekretnica u odgovoru na pandemiju otkrio nam je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. Glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Zagreb Katarina Maršić, mag. med. techn. upoznala nas je s njihovom organizacijom rada u ovim epidemiološki izazovnim vremenima i povjerila nam s kakvim problema se pri tom susreću.

Maja Dragosavac, dipl. pol., voditeljica Službe za projekte, razvoj i zdravstvene tehnologije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) najavila je realizaciju projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, ali i drugih inovativnih projekata HZHM-a. Kako sredstvima Europske unije unaprijediti kvalitetu i učinkovitost izvanbolničke hitne medicinske službe na lokalnoj razini, doznajte u intervjuu s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjanom Hanžeković, dipl. oec.

U našim redovitim rubrikama Karijere i Ljudi predstavljamo vam karizmatičnu liječnicu s preko 30 godina radnog staža u hitnoj medicini - Jasnu Janeš-Kovačević iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te Marija Boića, vrijednog hitnjaka i nagrađivanog fotografa iz Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Donosimo i razgovor s voditeljem Edukacijsko-simulacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, medicinskim tehničarom Miljenkom Gvožđakom, ali i mnogo drugih zanimljivosti.

 

izvor:www.hzhm.hr

Zadnje obavjesti

Obavjesti

Čestitka

Zavod za hitnu medic

Detaljnije

Obavjesti

Objavljen novi broj časopisa HMS

 Novi bro

Detaljnije

Obavjesti

16. LISTOPAD - SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA

 Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj svakog sata umre jedna osoba, odnosno 24 osobe dnevno te 9000 na&sca

Detaljnije

Hitna stanja

Upoznavanje sa hitnim situacijama i vodič kako postupiti u njima

Ubodi opnokrilaca (osa, pčela, stršljena)

 Aktivnost opnokrilaca najveća je u ljetnim mjesecima. Težina simptoma ovisi o vrsti opnokrilca, mjestu uboda,

Detaljnije

Otrovanja

Otrov se može unijeti u organizam putem probave, dišnim putem te preko kože. Zbrinjavanje akutno otrovanih

Detaljnije

Glavobolja

Glavobolja je problem s kojim se članovi tima hitne medicinske službe često susreću. Može biti KRONIČNA

Detaljnije

Poremećaj svijesti

Najčešća stanja koja uzrokuju gubitak svijesti („nesvijest“ ) ili poremećaj svijesti su :

Detaljnije

Toplinski udar

Klasični toplinski udar nastaje zbog vrlo visokih vanjskih temperatura. Podložniji su mu kronični bolesnici, pret

Detaljnije

Moždani udar

Moždani udar je brzi gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoka krvi u mozak. Najče

Detaljnije