MOŽDANI UDAR

Moždani udar je brzi gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoka krvi u mozak.

Najčešći simptomi koji se mogu pojaviti su :promjene svijesti, mlohavost lica ( jedan kut usta ili oka se može objesiti),slabost ruke ili noge (oboljela osoba može podići samo jednu ruku ili nogu), govorne smetnje (ne može razgovjetno govoriti,ne može uopće govoriti ili ne razumije što joj se govori). Mogu se pojaviti i ove smetnje: iznenadni gubitak vida na jednom oku, iznenadna smetenost, smetnje govora i iznenadna jaka glavobolja.

Ukoliko primijetite navedene tegobe pozovite hitnu medicinsku službu na broj 194 /112 i slijedite upute dispečera.

S oboljelom osobom  probajte uspostaviti kontakt kako bi  utvrdili da  li je pri svijesti ili ne.

1. Ukoliko je oboljela osoba pri svijesti – postavite ga u ležeći položaj  s lagano uzdignutom glavom i ramenima (oko 30 stupnjeva). Pacijentu ne dajte ništa od hrane i pića  jer postoji mogućnost da osoba ne može gutati. Izmjerite mu krvni tlak. Ako je pacijent dijabetičar  izmjerite mu šećer u krvi. Pripremite staru liječničku dokumentaciju i lijekove koje pacijent koristi.

2.Ukoliko je  bez svijesti i diše  stavite ga u bočni položaj.

3. Ukoliko je bez svijesti i ne diše-započnite KPR.

UPOZORENJE:

Sadržaj stranica namijenjen je za edukaciju i samo u informativne svrhe. Sadržane informacije se ne smiju koristiti kao zamjena za savjet licenciranog liječnika ili drugih medicinskih stručnjaka. Ako smatrate da ste bolesni, javite se svom liječniku ili nazovite hitnu medicinsku pomoć.

Priredila: Anja Kiš Klouda ,dr.med
LITERATURA:
HITNA STANJA pravodobno i pravilnio , ALFA , Zagreb 2011.
SMJERNICE ZA RAD IZVANBOLNIČKE HITNE MEDICINSKE SLUŽBE , Ingrid Bošan-Kilibarda, Radmila Majhen-Ujević i suradnici , Zagreb 2012.

Print Friendly, PDF & Email