O NAMA


Pogledaj ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Brodsko-posavske županije na većoj mapi

MB1_5850Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije osnovan je Odlukom Županijske skupštine 23. studenoj 2010.g., a započeo s radom 01. ožujka 2012.g. Osnivanjem Zavoda ujedinile su se Služba hitne medicinske pomoći Slavonski Brod koja je djelovala unutar Doma zdravlja Slavonski Brod i Služba hitne medicinske pomoći Nova Gradiška koja je djelovala unutar Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška. Također su osnovane i nove ispostave i to: u Okučanima, Lužanima i Vrpolju.

Sukladno Mreži hitne medicine koju je donio Ministar zdravlja krajem 2011.g. u Brodsko-posavskoj županiji ugovorena je Mreža hitne medicine kroz 20 timova T1 (10 timova u Slavonskom Brodu, 5 timova u Novoj Gradiški i 5 timova u Vrpolju) i 10 timova T2 (5 timova u Lužanima i 5 timova u Okučanima). Timove 1 čine doktor medicine ili doktor medicine specijalist hitne medicine, prvostupnica/prvostupnik sestrinstva ili medicinska sestra/medicinski tehničar i medicinska sestra/medicinski tehničar ili vozač, a timove 2 čine prvostupnica/prvostupnik sestrinstva ili medicinska sestra/medicinski tehničar i medicinska sestra/medicinski tehničar .

Danas Zavod za hitnu medicinu Brodsko posavske županije skrbi 24 sata za oko 180 000 stanovnika na području od 2043 četvorna kilometra. Specifičnost naše županije, a time i jedna od okolnosti koja povećava broj naših intervencija su autocesta A3 u dužini od 100 km te dio autoceste A5. Radi se o vrlo prometnim koridorima gdje promet teče 24 sata , 365 dana u godini i sve se više povećava. To nažalost znači i povećan broj prometnih nezgoda, a posljedično i broj pacijenata koje zbrinjavamo.

Izvanbolnička hitna medicinska služba se poziva na broj 194.

Pozive zaprima Medicinsko prijavno-dojavna jedinica koja broji 5 timova.

Medicinska prijavno-dojavna jedinica je dispečerska služba izvanbolničke hitne medicine koja zaprima hitne medicinske pozive ,upućuje timove na intervenciju i upravlja komunikacijskim sustavom.

U Medicinsko prijavno dojavnoj jedinici ZZHMBPŽ  rade prvostupnice/prvostupnici sestrinstva i medicinske sestre/medicinski tehničari.

Osnovna zadaća svih naših djelatnika je pomoć ljudima kada im je izravno ugrožen život ili im je teško narušeno zdravlje. Jedna od naših funkcija je i osiguranje različitih okupljanja zajedno sa drugim žurnim službama.

Za kvalitetan rad u našem Zavodu osigurali smo vozila i opremu sukladno standardima te provodimo sustavnu edukaciju naših djelatnika.

Print Friendly, PDF & Email