Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu AVD-a

Tečaj “Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu AVD-a ” -nacionalni instruktori ZZHMBPŽ i djelatnici Gradskih bazena Sl.Brod

Dana 16. listopada obilježava se svjetski dan oživljavanja srca.U Hrvatskoj oko 9000 ljudi svake godine doživi srčani zastoj izvan bolnice.Od tog broja samo njih 900 preživi  a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti i do 4 500 osoba. U 60-80 % slučajeva svjedoci srčanog zastoja su građani. Da bi smanjili smrtnost uslijed iznenadnog srčanog zastoja potrebno je ,između ostalog,da svjedoci srčanog zastoja započnu odmah sa oživljavanjem te da se što ranije upotrijebi automatski vanjski defibrilator.Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog srčanog zastoja pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. 

Poznavanje vještina vanjske masaže srce i umjetnog disanja te upotrebe AVD-a iznimno su važne jer je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj ključno započeti oživljavanje i upotrijebiti AVD unutar 3 do 5 minuta od trenutka zastoja srca. Bez obzira na kvalitetu organizacije i brzinu reakcije, nijedna hitna medicinska služba ne može u svim slučajevima tako brzo doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

U sklopu projekta JENTRAP ,koji je radila naša županija,nabavljeno je 10 AVD uređaja te je omogućena  edukacija građana u općinama gdje su oni postavljeni. Time je naša županija  trenutno po broju AVD uređaja na trećem mjestu u RH. Cilj nam je da što veći broj građana bude obučen za rad sa AVDom te da postanu jedna od bitnih karika u spašavanju nečijeg života.

Print Friendly, PDF & Email